IB Bodycoaching

helpt u lichtvoetig en ontspannen het leven door!

Moxa1-slider.jpg
Moxa

Moxa is van oudsher een onderdeel van de Traditioneel Chinese Geneeskunde. Moxeren is het branden van gedroogd Bijvoetskruid dat in de vorm van een staafje is gerold. Dit brandende staafje wordt vlak boven koude, slappe, futloze of gezwollen plekken op het lichaam gehouden. Het weefsel wordt op deze manier behandeld met warmte en de stimulerende werking van de kruiden. Ook gebruik ik het om bepaalde acupunten te stimuleren dan wel te deblokkeren. Na verloop van enkele behandelingen kunnen energiebanen en reflexpunten weer beter doorstromen en aan het levensproces deelnemen.

 

Wat doet moxa

Aangestoken geeft Moxa een weldadige infrarode straling af. Moxa kan op verschillende manieren worden toegepast. Het meest gebruikelijk is de toepassing op acupunctuurpunten. Een manier is om een Moxastaafje boven het acupunctuurpunt te branden en dat, afhankelijk van de diagnose, langdurig en mild òf kortstondig en heftig op het punt te laten inwerken. Weer andere manieren zijn om Moxa te branden op een laagje zout, op een schijfje gember of op een schijfje knoflook. Het werkt goed bij ontstekingen waarbij deze 't enzym hyaluronidase vernietigd en bij trauma's, omdat moxa een antiseptische, bloedstollende en regenererende werking heeft.

Het meest effectief is moxa in combinatie met een acupunctuur- of Shiatsu-behandeling, maar Moxa kan ook heel goed zelfstandig worden toegepast.

 

Hoe werkt moxa

Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bij acupunctuur bekende meridianen en hun punten. Deze zijn te vergelijken met knooppunten op snelwegen die geblokkeerd kunnen raken bij overbelasting. Het lichaam verzamelt hier afvalstoffen die spanningsknopen vormen maar ook een gespannen gevoel geven. Door hierboven moxa te branden ontstaat er warmte die de stroming in de geblokkeerde punten op kan heffen zodat het lichaam de opgeslagen afval­stoffen kan afbreken en kan afvoe­ren via het bloed.

 

Werking van moxa bij zwangeren (stuitligging)

Er is een westerse, fysiologische verklaring voor de werking van moxa-therapie en een oosterse vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG).

   

Volgens de TCG komt er verwarmende energie (ofwel Yang) in het kleine bekken als je Blaas 67 (ofwel Zhi Yin) verwarmt aan de zijkant van de kleine teen. De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby ook beweeglijk en gaat hij (of zij) draaien.

De westerse geneeskunde wordt door moxa-therapie de baarmoeder beter doorbloed. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert, beïnvloeden het spierweefsel van de baarmoeder. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk kunnen draaien.

 

Moxa-therapie bij stuitliggingen: de behandeling

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met moxa-therapie. De acupuncturist verwarmt de zijkant van de kleine teen, in acupunctuurtermen Blaas 67, gedurende vijftien minuten met een moxastick. Deze behandeling is zeer eenvoudig en ook thuis uit te voeren met behulp van de partner. Dit,  omdat zwangere vrouwen in die periode van de zwangerschap niet zo makkelijk meer bij hun kleine teen kunnen. De moxa-therapie moet gedurende twee weken dagelijks worden herhaald.

 

 

Reacties op moxa

Een behandeling geeft vnl. een zeer ontspannen gevoel. In de praktijk pas ik moxatherapie vaak toe na een massage, het is dan even hard werken, ook voor de cliënt, maar daarna volgt er die aangename ontspanning door de warmte. Door deze warmte vindt er echter ook een versnelde afvoer van afvalstoffen plaats. Ik adviseer mijn cliënten dan ook altijd veel te drinken na een behandeling. Op deze manier verlaten de afvalstoffen sneller het lichaam via de urinelozing.

 

Wanneer moxa

   
  • Bij chronische pijnen
  • slapte van het weefsel
  • gebrekkige energie in het lichaam
  • bij slapeloosheid

 

Ook bij vermoeidheid, spier- en gewrichtsproblemen, nek- en rugklachten, bloedsomloopstoringen en energetische blokkades (littekens). Door enkele malen moxeren kan een blokkade doorbroken worden waardoor lichaamsfuncties, die soms jarenlang nauwelijks actief zijn geweest, weer tot leven komen. Bijverschijnselen als jeuk, tinteling en een enkele keer misselijkheid kunnen zich als gevolg hiervan een korte tijd manifesteren.

Ook werkt een moxabehandeling uitstekend bij mensen met koude voeten en/of handen, kouwelijkheid, menstruatieklachten maar ook bij innerlijke kou die ontstaan is door (onbewuste) traumatische opgeslagen ervaringen.

 

Contra indicaties

Moxeren is niet goed en zelfs verboden bij koorts, een hartslag boven 90, te hoge bloeddruk, extreme vermoeidheid, erge honger, bij zwangerschap, na alcoholgebruik, bij roodheid, zwelling en hitte. 

Ik combineer cuppingbehandelingen vaak met moxa, omdat de weldadige warmte van de moxakaars een heerlijk ontspannend gevoel geeft.

 

Moxa methodiek

Een manier is om een Moxastaafje boven het acupunctuurpunt te branden en dat, afhankelijk van de diagnose, langdurig en mild òf kortstondig en heftig op het punt te laten inwerken. Weer andere manieren zijn om Moxa te branden op een laagje zout, op een schijfje gember of op een schijfje knoflook.

 

Werkwijze

Er wordt begonnen op een afstand van ongeveer 1 cm. boven de huid. Daarna wordt de punt van de moxastick langzaam bewogen rond boven het te moxeren punt en wordt langzaam aan de afstand vergroot tot 2 à 3 cm. Het meest ideale is als degene die gemoxeerd wordt zich kan openstellen voor de warmte en de hitte naar binnen voelt stromen. Is dit niet het geval dan kan op een zeker moment een pijn of gloeiend gevoel ontstaan. Geprobeerd kan worden  dit gloeiende gevoel met een spreidende massage tegen te gaan en zo de behandeling verlengen. Als dat niet lukt is het beter de behandeling op dat punt te stoppen.

 

 

Belangrijk is om de cliënt vooraf te waarschuwen dat het niet verstandig is zich groot te houden als hij pijn voelt maar dat hij dit laat weten. Het is de kunst de afstand zo te bepalen dat pijn en roodheid uitblijft, en de moxa vrij lang, tot ongeveer 5 minuten boven het oppervlak gehouden kan worden. Als er een steekje in een punt gevoeld wordt kan er even met de vinger over gewreven worden voordat verder gemoxeerd wordt. De genoemde 5 minuten is maar een aanduiding. De duur van de behandeling hangt sterk af van de reacties van de patiënt en het aantal punten dat je wilt moxeren, veel punten dan korter per punt. Verder kan bij slapte, uitputting en kou langer gemoxeerd worden per punt.

 

 

 

   
  CONTACT
   
 

Behandelmogelijkheden op

(telefonische) afspraak.

   
  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Telefoon: 06 - 51 18 28 19
   
 

Adres: Louis Crispijnstraat 160

1065 HH  Amsterdam 

--> Toon route

   
 

Tevens is het mogelijk om op locatie te

behandelen, vraag naar de voorwaarden.

 

                                            

  

  

 

 

 

 

                

 

 

   
  ALGEMENE GEGEVENS
   
  Algemene Voorwaarden
  Privacy Policy
   
   KvK-nr.: 34303588
   BTW-id NL001514358B30
   AGB-codes op aanvraag verkrijgbaar