IB Bodycoaching

helpt u lichtvoetig en ontspannen het leven door!

Cupping1-slider.jpg
Cupping

Cupping, koppen zetten of vacuümtherapie - het zijn namen voor een therapievorm met een lange historie. Deze methode van behandelen komt uit China en was vroeger ook wijd verbreid in de Mediterrane wereld en in het Oosten van Europa. Hippocrates, de oude Griekse geheesheer, gebruikte deze therapie al zo'n 300 jaar voor Christus.

 

Wat doet cupping

Binnen de Oosterse geneeskunde is cupping een veelvuldig gebruikte zuigtechniek, die ontwikkeld werd om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Zo worden cups gebruikt om de energiebanen (meridianen) en de acupressuurpunten van het lichaam te behandelen waardoor pijnen worden verzacht en allerlei ziektes worden bestreden. Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijn. Cupping is een vorm van acupunctuur die gericht is op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen.

 

Hoe werkt cupping

De vastgezogen cups op de huid vervoeren energie en bloed naar een plaats waar de verstorende energie het lichaam kan verlaten via de poriën. Het lichaam wordt eerst ingemasseerd met massageolie, waarna er cups aangebracht worden op strategische plaatsen. Onder de cups treedt er een zeer sterke doorbloeding op. De cups worden over het lichaam bewogen, wat een zeer diepgaand en krachtige uitwerking geeft. Lichaamscellen gebruiken zuurstof en geven koolstofdioxide af. Wanneer lichaamsenergie geblokkeerd raakt, functioneert een cel minder goed en hopen de gifstoffen zich op. Als we pijn ervaren impliceert dit een blokkade in de energiestroom van het betreffende deel van het lichaam. Toxines –in spieren en gewrichten– worden niet altijd even makkelijk door het lichaam afgebroken, wat voor verdere blokkades en ongemakken kan zorgen. Door gebruik te maken van cupping-technieken kunnen de gifstoffen aan het huidoppervlak worden gebracht zodat het voor het lichaam veel eenvoudiger wordt om deze te verwijderen.

Spieren en huid raken goed doorbloed en worden daarbij gevoed en ontdaan van afvalstoffen. Tegelijk wordt de emotie die bij de drukpunten hoort ook 'losgetrild', met als gevolg algehele ontspanning.

 

Reacties op cupping

        

Effecten

 • op de huid:
  toename van de vulling van de bloedvaten in de huid, hierdoor stijgt de temperatuur van de huid, de stofwisseling van het huidweefsel versterkt, zweet- en andere kleren werken beter. Niet alleen "oud" bloed wordt weggehaald, maar ook oude gifstoffen uit de oppervlakte van de huid. Uiteindelijk wordt het vermogen om de huid te vernieuwen versterkt.
 • op de spieren:
  als reactie zullen de bloedvezels in de spieren geactiveerd worden als respons op de stimulatie van de haarvaatjes. Het openzetten van de bloedvezels in de spieren zet de bloedstroom goed op gang, waardoor de stijfheid in een spier opgeheven kan worden. Ook de lymfe-afvoer zal verbeteren.
 • op de gewrichten:
  door een betere doorbloeding in het gewricht na het zetten van een cup in het  aangrenzende gebied kan sterkte verbetering optreden van pijnklachten.
 • op de spijsverteringsorganen:
  bij chronische constipatie of andere maag-darmstoornissen kan grote verbetering bereikt worden op de doorbloeding van de peristaltiek. Ook is dit middendeel van de buik belangrijk omdat het zelfhelend vermogen van het lichaam optimaal is bij een goede werking van maag, milt en darmen.
 • op het zenuwstelsel:
  stimulatie van de sensibele zenuwen van de huid bij toepassing op de rug, waardoor het effectief is bij klachten als hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, hoge bloeddruk en stressgevoelens.

Na een cupping-massage zijn vaak blauw/rode plekken of strepen op de huid te zien (afhankelijk van de sterkte van het vacuüm). Deze zullen na enkele dagen verdwijnen. Het verdwijnen van de verkleuring gaat meestal in gelijke mate op met het verbeteren van de klachten.

 

Wanneer cupping

 • rug- en schouderklachten
 • hoofdpijn
 • pijnlijke menstruatie
 • maag- en darmklachten
 • zwakke spijsvertering
 • chronische verkoudheid en astma
 • hoest en beginnende griep

Cupping kan ook worden gebruikt als aanvulling bij cellulitis- en andere afslankingsbehandelingen, omdat de cups het verwijderen van vocht en vet uit de cellen vergemakkelijkt.

 

Voor wie is cupping

Cupping is in principe geschikt voor een ieder die last heeft van de hiervoor genoemde klachten.

 

Contra indicaties

 • zwangerschap
 • melanomen (gezwel uit pigmentcellen in moedervlekken)
 • tuberculose
 • tumoren

 

Cupping methodiek

Cupping betekent het plaatsen van “cups” op het lichaam. Deze cups zijn glazen c.q. kunststoffen bokaaltjes die zuurstofarm (vacuum) worden gemaakt en vervolgens op het lichaam geplaatst worden en zich vastzuigen op de gewenste locatie. Het lichaam wordt eerst ingemasseerd met massageolie, waarna er cups op geplaatst worden. Onder de cups treedt een zeer sterke doorbloeding op. De cups worden over het lichaam bewogen, wat een zeer diepgaand en krachtige uitwerking geeft.

 

 

 

   

 

 

   
  CONTACT
   
 

Behandelmogelijkheden op

(telefonische) afspraak.

   
  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Telefoon: 06 - 51 18 28 19
   
 

Adres: Louis Crispijnstraat 160

1065 HH  Amsterdam 

--> Toon route

   
 

Tevens is het mogelijk om op locatie te

behandelen, vraag naar de voorwaarden.

 

                                            

  

  

 

 

 

 

                

 

 

   
  ALGEMENE GEGEVENS
   
  Algemene Voorwaarden
  Privacy Policy
   
   KvK-nr.: 34303588
   BTW-id NL001514358B30
   AGB-codes op aanvraag verkrijgbaar